Guide: Så går det till att installera en laddbox

Guide: Så går det till att installera en laddbox

CN

Av Laddboxar.net

Att installera en egen laddbox kan vara en smart investering för alla elbilsägare som vill ladda snabbt och smidigt hemma. Samtidigt kan det vara en förvirrande process för de som inte är bekanta med elektrisk installation. I det här inlägget kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om att installera en egen laddbox, från att välja rätt laddbox för dina behov till att anlita en professionell installatör och säkerställa att allt är säkert och korrekt installerat.

Vi kommer också att diskutera olika faktorer som kan påverka installationskostnaden och hur du kan dra nytta av olika incitament och bidrag för att göra installationen mer ekonomiskt fördelaktig. Läs vidare för att få all information du behöver för att installera din egen laddbox på ett tryggt och effektivt sätt.

Behöver jag köpa en laddbox innan jag skaffar en elbil?

Det korta svaret är nej och det beror på att de flesta elbilar kommer med en portabel "Typ 1"-laddare. Dessa laddare kan du ansluta direkt till ett vanligt eluttag, men tänk på att det finns flera begräsningar med dessa laddare. Till exempel så laddar de väldigt sakta (en dedikerad elbilsladdare laddar vanligtvis mellan 3 till 5 gånger så fort beroende på vilken effekt man väljer).

Med den standard laddaren som du får med elbilen så kan du förmodligen få tillräkligt med räckvidd om du laddar bilen över natten, men för att ge dig en uppfattning om hastigheten så kommer att ta mer än en dag att ladda ett tomt batteri till 90 - 100% med hjälp av en Typ 1-laddare.

Sen bör du också undersöka så att ditt elsystem kan hantera den extra kraft som att ladda en elbil kräver. Till exempel så kan användandet av tvättmaskin eller mikrovågsugn dra väldig mycket energi och att ladda en elbil samtidigt kan därför bli problematiskt.

När man pratar om att installera en elbilsladdare hemma så handlar det om en så kallad Typ 2-laddare. Dessa elbilsladdare är mycket mer kraftfulla och de kan ladda batteriet på bara några timmar. Men i och med Typ 2-laddare är mer kraftfulla så kräver de en annan typ av anslutning (tänk på uttaget som din spishäll eller tvättmaskin använder), dessutom måste du anlita en elektriker för att koppla in en Typ 2-elbilsladdare i och med de använder 3-fas.

Hur vet jag om min fastighet kan ladda en elbil?

Om du inte redan har köpa en elbil så är du kanske osäker på om din fastighet klarar av att ladda den? Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när du vill installera en laddbox för din elbil. För det första måste du ha tillgång till en elanslutning som har tillräcklig kapacitet för att klara av laddningen.

Sen beroende på vilken typ av boende (eget hus eller bostadsrätt) som du har så kan det finnas olika regler och förutsättningar som kan påverka installationen. För att vara säker på att du kan ladda din elbil på ett säkert och effektivt sätt så är det bäst att ta hjälp av en professionell installatör. En kvalificerad elektriker kan också utföra en inspektion och bedöma vilka förutsättningar som finns för att ansluta en laddbox till fastigheten.

Så går det att köpa en laddbox med installation

  1. Beställning av laddbox - Du försöker själv hitta den bästa laddboxen för dig, de flesta leverantörer som du hittar på Laddboxar.net kan också hjälpa dig välja rätt laddbox via e-post, telefon eller chat. I samband med beställningen så kan du också lägg till installation på din order, vilket gör att du kan få skatteavdraget för grön teknik. Glöm inte att avdraget gäller för alla produkter på din order.
  2. Insamling av information - Efter din beställning är gjord så kommer du få ett formulär med kompletterande frågor. Dessa är uppgifter som leverantören och installatören behöver för planering av installationen och så leverantören kan ansöka om Grön teknik-bidraget.
  3. Bokning av installation - Beställer du laddboxen med installation så får du hjälp av en behörig elektriker som kommer kontakta dig med tidsbokning för din installation.

Vilken anslutning behövs för olika typer av laddboxar?

AnslutningFaserAmpere
Schuko (vägguttag)1-fas8 - 10 Ampere
Typ 11-fas10 - 16 Ampere
Typ 23-fas16 - 32 Ampere

Kan jag installera en laddbox om jag bor i bostadsrätt?

Ja, det kan vara möjligt att installera en laddbox om du bor i en bostadsrätt. Men det är viktigt att du först tar reda på om det finns några regler och begränsningar för just installation av laddboxar i din bostadsrätt. Till exempel är det vanligt att det krävs tillstånd från föreningen eller styrelsen. Dessutom kan det finnas specifika krav på vilken typ av laddbox som är tillåten, var den ska installeras och vem som ansvarar för underhållet.

Därför skulle vi rekommendera att du kontaktar din bostadsrättsförening eller styrelse och diskuterar dina planer innan du går vidare med köp och installationen av en laddbox till din elbil.

Hur installerar man enklast en egen laddbox?

Det enklaste är att köpa en laddbox via ett företag som erbjuder installation i kombination med köpet av laddboxen. Vanligvis har dessa företag egna elektriker som de anlitar och som bara jobbar med att installera elbilsladdare. Fördelen med att köpa en laddbox på detta viset är också att du kan få bidrag i form av skattereduktion vilket innebär att du spara omkring 50% av kostnaden när du köper en egen laddbox (Gäller vid köp av laddbox och installation för max 50 000 kr).

Se också - Vad innebär det att en elbilsladdare är godkänd för skatteavdrag?

Företag i Sverige som erbjuder laddbox med installation:

FöretagAntal laddboxarHar tillbehörPris med installationPris med bidrag
Evify10 stJaJaJa
Elbilsvaruhuset14 stJaJaJa
Proffsmagasinet63 stJaNejNej

Vad kostar det att skaffa en egen laddbox?

Kostnaden för att installera en egen laddbox kan variera rätt så mycket eftersom det beror på en rad olika faktorer som:

  • Typ av märke, tillverkare och modell.
  • Köper du laddboxen med eller utan installation? Detta har stor betydelse på priset eftersom du kan spara upp till 50% av kostnaden om du köper laddboxen med installation.
  • Vilken typ av effekt ska laddboxen ha? - 3.7, 7.4, 11 eller 22kW.
  • Behöver du ha en lastbalansering som styr laddhastigheten så att huvudsäkringen inte löser ut?
  • Behöver man köpa till sladd, och i så fall kan längden påverka priset.

Hur mycket kostar installation om man köper laddboxen utan?

Om du köper en laddbox utan installation från till exempel ett företag som Proffsmagasinet så kommer du själv behöva anlita en elektriker. Exakt hur mycket du behöver betala för en elektriker beror framförallt på följande saker:

  • Arbetskostnad - En elektriker kostar mellan 625 kr – 875 kr per timme.
  • Fasta avgifter - Framkörningsavgift, eller resekostnad.
  • Material - Ska elektrikern skaffa material i form av anslutningar och kablar så kan det tillkomma en materialkostnad.

Så om vi tänker oss av vi köper en laddbox utan installation, och sen ber en elektriker att räkna på arbetet och matrialet som behövs för själva installationen. Då hade vi räknat med att behöva betala mellan 4 500 - 6 500 kr. Utan material så hade det förmodligen kostat omkring 4 000 till 5 500 kr. (Innan eventuellt ROT-avdrag)

Laddboxar.net – din guide till elbilsladdning. Här hittar du allt du behöver veta om laddboxar, laddkablar och elbilsladdning. Vi erbjuder objektiv information och oberoende jämförelser för att hjälpa dig att hitta den bästa lösningen för att ladda din elbil. Just nu hittar du mer än 35 olika elbilsladdare och 13 laddkablar från leverantörer som Garo, Easee, Charge Amps och många fler.

© 2023 Laddboxar.net. All rights reserved.