Bäst i test - Bäst laddboxar för hemmet (2023)
Av Laddboxar.net
Elektriska fordon har blivit allt mer populära de senaste åren och det finns nu ett stort behov av pålitliga laddningsstationer. Att välja rätt laddbox kan dock vara en utmaning med tanke på det stora antalet alternativ som finns på marknaden idag. I detta bäst i test kommer vi att undersöka och jämföra de bästa laddboxarna för elbilar på marknaden för 2023.
En laddbox är en enhet som används för att ladda elektriska fordon, och det finns många olika typer och modeller att välja mellan. En laddbox består vanligtvis av en enhet som är ansluten till ett vanligt vägguttag (ge lägre laddeffekt) eller så väljer man en fast 3-fas anslutning vilket kan ge upp till 22kW. Så beroende på vilken effekt som laddboxen har så kan man få mellan 17 - 122 km räckvidd med en timmes laddning.
Så valde vi ut laddboxarna
För att välja ut de bästa laddboxarna för vårt bäst i test så har vi gått igenom flera recensioner, tester och användarupplevelser av de mest populära laddboxarna under 2023. Vi har utgått från en rad faktorer som vi anser är viktiga när det gäller att välja en elbilsladdare. Dessa faktorer inkluderar: laddhastighet, tillförlitlighet, användarvänlighet, design och säkerhet.
Bäst i test - De bästa laddboxarna 2023
Kategorier:
- Bästa laddboxen överlag: Zaptec Go 22 kW
- Bästa snabbladdaren: ABB Terra DC 22 kW
- Bästa budgetalternativet: Wallbox Pulsar Plus 22 kW
- Bästa laddboxen för smarta hem: Garo Entity Pro 22 kW
- Bästa laddboxen vid begränsat utrymme: Alfen Eve Double Pro-Line 22 kW
Bästa laddboxen överlag - Zaptec Go 22 kW
Zaptec Go 22 kW
Sammanfattning:
Den bästa laddboxen överlag är Zaptec Go 22 kW. Detta är en högpresterande laddbox som har en laddningseffekt på 22 kW och kan ladda alla elbilar med Typ 2-uttag på så lite som 6 timmar. Den är också utformad för att vara säker och enkel att använda.
- Laddeffekt
- 95
- Installation
- 70
- Funktioner
- 65
- Pris
- 85
- Detta ingår:
- Text
- Pris:
- 5,590 kr
Fördelar:
- En av de minsta 22 kW laddboxarna på marknaden
- Hög IP-klass och laddboxen är anpassad för det nordiska klimatet
- App som ger tillgång till flera användbara funktioner
- Går att ansluta till nätet via WiFi och 4G
Nackdelar:
- Inga nackdelar
Egenskaper:
- Ladda upp till 22 kW. (cirka 100 km med bara en timmes laddning).
- Certifierad elbilsladdare med högsta säkerhetsstandard.
- WiFi eller 4G, uppdaterar automatiskt till de senaste funktionerna och programversionerna. Kostnadsfri 4G-uppkoppling ingår.
- Upplyst uttag och möjlighet att använda RFID-bricka.
Bästa snabbladdaren - ABB Terra DC 22 kW
ABB Terra DC 22 kW
Sammanfattning:
Om du letar efter en laddbox som kan ladda din elbil så snabbt som möjligt är ABB Terra DC laddare det bästa alternativet. Med en laddningseffekt på upp till 22 kW kan denna laddare ge dig upp till 133 km räckvidd med endast 1 timmes laddning (snittförbrukning på 18 kWh per 100 km).
- Laddeffekt
- 95
- Installation
- 70
- Funktioner
- 70
- Pris
- 70
- Detta ingår:
- Text
- Pris:
- 9,495 kr
Fördelar:
- Fjärruppdatering av programvara via WiFI, Ethernet eller (4G tillval)
- Flera säkerhetsfunktioner som förhindrar överström, överspänning, jordfel och mycket mer
- Fungerar med enfas upp till 7,4 kW / 32A eller trefas upp till 22 kW / 32A
- Anpassad för det nordiska klimatet med IP54 och IK10
Nackdelar:
- Inga nackdelar
Egenskaper:
- Har ett uttag så du kan ansluta / byta till vilken laddkabel du vill.
- Laddningskapacitet på upp till 22 kilowatt för snabb laddning.
- Avancerade funktioner såsom inbyggd strömmätare och RFID-kortsystem för säker och effektiv laddning.
Bästa budgetalternativet - Wallbox Pulsar Plus 22 kW
Wallbox Pulsar Plus 22 kW
Sammanfattning:
Om du vill ha en högkvalitativ laddbox utan att spendera för mycket pengar är Wallbox Pulsar Plus 22 kW ett bra alternativ. Detta är en prisvärd laddbox som är enkel att installera och som fungerar bra med de flesta elbilar på marknaden.
- Laddeffekt
- 95
- Installation
- 65
- Funktioner
- 55
- Pris
- 75
- Detta ingår:
- Text
- Pris:
- 7,895 kr
Fördelar:
- Inbyggd kabel (Typ 2)
- Har ett inbyggt DC-läckageskydd som standard
- Erbjuder fjärrkonfiguration
- Information och styrning i realtid
Nackdelar:
- Har inte 4G eller RFID
Egenskaper:
- Fungerar med alla elbilar.
- Pulsar Plus har fleranvändarfunktion.
- Har en max effekt på 22 kW.
- Anslutning via Wi-Fi och Bluetooth.
Bästa laddboxen för smarta hem - Garo Entity Pro 22 kW
Garo Entity Pro 22 kW
Sammanfattning:
Om du vill ha en laddbox som kan integreras med ditt smarta hem är Garo Entity Pro 22 kW ett utmärkt val. Denna laddbox är enkel att installera och använda, och den kan styras och övervakas med hjälp av en app på din smartphone.
- Laddeffekt
- 95
- Installation
- 70
- Funktioner
- 70
- Pris
- 65
- Detta ingår:
- Text
- Pris:
- 14,890 kr
Fördelar:
- Anpassad för det nordiska klimatet med IP54
- Skydd mot jordfel AC & DC
- Har inbyggd elektronisk och mekanisk jordfelsbrytare
- 5 års produktgaranti och support
Nackdelar:
- Inga nackdelar
Egenskaper:
- En komplett laddbox som innehåller alla delar: Installationskonsol, laddenhet och front.
- Finns med både fast kabel i olika längder, eller med uttag.
- Har last- och fasbalansering.
- Modem med SIM Garo Connect.
Bästa laddboxen vid begränsat utrymme - Alfen Eve Double Pro-Line 22 kW
Alfen Eve Double Pro-Line 22 kW
Sammanfattning:
Text
- Laddeffekt
- 95
- Installation
- 70
- Funktioner
- 65
- Pris
- 55
- Detta ingår:
- Text
- Pris:
- 26,990 kr
Fördelar:
- Har en integrerad RFID-läsare stödjer användaridentifiering
- Dubbla anslutningar som gör det möjligt att ladda två bilar samtidigt med 22 kW
- Liten laddare som går att montera på vägg eller stolpe
Nackdelar:
- Har ingen app som gör det möjligt att fjärrstyra laddaren
- Priset, en av de dyrare modellerna på marknaden
Egenskaper:
- Laddningskapacitet på 3,7kW till 22kW.
- Utrustad med två uttag.
- Fyra klarfärgade lysdioder som indikerar laddningsstatus.
- Väggmontering eller fristående med valfri monteringsplatta.
Att tänka på när du väljer laddbox:
När du väljer en laddbox för ditt elbilsladdning finns det flera faktorer att tänka på för att göra det bästa valet. Här är några viktiga saker att överväga:
- Laddhastighet: En av de viktigaste faktorerna att tänka på är laddhastigheten. Laddboxar finns i olika modeller och med olika laddhastigheter. Det är viktigt att välja en laddbox som kan ladda din bil tillräckligt snabbt för dina behov.
- Anslutningstyp: Det är också viktigt att välja en laddbox som är kompatibel med din elbil. Beroende på om du har köpt en ny eller begagnad elbil så kan det vara olika anslutningstyper. Idag är det standard i EU att alla nya elbilar ska ha en Typ 2-anslugning. Men elbilar tillverkade innan 20## kan ha en Typ 1-anslugning. Så undersök vad du har för anslutning innan du beställer en laddbox.
- Installation: Installationen av laddboxen kan vara en annan viktig faktor att tänka på. Det kan kräva en professionell elektriker för att installera laddboxen. Därför kan det ofta vara bra att köpa laddboxen med installation för då vet du att allt görs rätt. Dessutom kan du ta del av "grön teknik" vilket är en skattereduktion som du får när du köper och installerar en elbilsladdare (50 procent av kostnaden för arbete och material).
- Kostnad: Kostnaden för laddboxar kan variera beroende på modell och funktioner. Det är viktigt att välja en laddbox som passar din budget samtidigt som den uppfyller dina behov. Saker som kan påverka kostnaden: Har laddboxen Wifi & 4G anslutning? Finns det möjlighet att ansluta och kontrollera laddboxen via en app? Antal uttag / kablar och medföljer det någon kabel?
- Tillverkarens kvalitet och rykte: Slutligen är det viktigt att välja en laddbox från en tillverkare med ett gott rykte och hög kvalitet. Detta kan bidra till att säkerställa en lång livslängd för laddboxen och en säker laddning av din elbil.
Fördelar med att ha en egen laddbox hemma?
- Ladda snabbare – Med en egen laddbox så kommer laddningen går mycket snabbare. Anlednignen beror på att du kan ladda med en högre effekt, jämfört med den laddaren / laddkabel som du får med när du köper en elbil.
- Hög säkerhet – Att ladda från en laddbox är mycket säkare än att ladda via ett vanligt vägguttag. Detta beror på att en laddbox är designad för att upptäcka eventuella fel samtidigt som den stänger av laddningen när batteriet i elbilen är laddat.
- Spara tid – Genom att ladda elbilen med en laddbox hemma så har du full kontroll över laddningen. Idag har de flesta laddboxar stöd för stryning via en mobilapp, på så sätt kan du själv styra när laddningen ska börja och du kan se till att bilen är laddad vid en specifik tid. Du kan också se till att bilen bara laddas när elen är som billigast.
Fördelar med elbil?
Att välja en elbilar ha flera fördelar – till exempel är de både tysta, billiga i drift samtidigt som de är mindre skadliga för miljön än de fossila alternativen. Tillverkningen av nya elbilar har aldrig förr varit större och det samma gäller antalet nya elbilsmodeller.
Här är några av de stora fördelarna med en elbil:
- Miljövänlighet: Elbilar släpper inte ut några skadliga utsläpp som koldioxid eller kväveoxider och bidrar därför inte till luftföroreningar och klimatförändringar.
- Lägre driftkostnader: Elbilar är billigare att driva än traditionella bensin- eller dieselbilar eftersom kostnaden för att ladda batterierna är lägre än att fylla tanken med bränsle. Dessutom har elbilar färre rörliga delar och kräver mindre underhåll vilket kan minska service- och reparationskostnader.
- Tyst och smidig körning: Elbilar har inga motorer som brummar och vibrerar, vilket gör att de är tystare och ger en smidigare körning. Dessutom ger elbilar högre vridmoment vid låga hastigheter vilket kan ge en snabbare acceleration.
- Långsiktigt hållbarhet: Elektriska drivsystem har potentialen att ha en längre livslängd än förbränningsmotorer, vilket kan göra elbilar till ett mer hållbart val på lång sikt.
Att välja en bra elbil är viktigt, men det är minst lika viktigt att välja en bra laddbox som passar din elbil och som är säker. Men hur mycket kostar det då att köpa en laddbox till hemmet?
Kostnader kopplade till en laddbox?
Några av kostnaderna som kan vara kopplade till en laddbox inkluderar:
- Inköpskostnad: Detta är kostnaden för själva laddboxen och kan variera beroende på märke, modell och funktioner. De flesta laddboxar som finns tillgägnliga idag kostar mellan 5 000 till 30 000 kr. Det som påverkar priset mest är hur hög laddningseffekt som man vill ha.
- Installation: Att installera en laddbox kräver ofta professionell hjälp och kan därför innebära extra kostnader för arbete och material. Därför skulle vi rekommendera att du beställer din laddbox med installation, på så sätt får du hjälp av en auktoriserad elektriker och du spara vanligtvis omkring 50% av kostnaden med hjälp av "grön teknik"-bidraget.
- Driftkostnad: Att ladda elbilen kommer att innebära en kostnad för el som du förbrukar. Den exakta kostnaden beror på elpriserna, hur mycket du laddar bilen och vilken tid på dygnet du laddar.
- Underhåll: Det kan finnas kostnader för att underhålla och reparera laddboxen om det uppstår problem.
Hur snabbt laddar man med en laddbox?
Hastigheten för laddning med en laddbox beror på flera faktorer, inklusive kapaciteten på laddboxen, bilens batterikapacitet, bilens laddningsteknik och om bilen stöder snabbladdning eller inte. Nedan följer en tabell som visar ungefärliga laddningstider för en laddbox med en kapacitet på 7 kW för olika bilmodeller:
Bilmodell | Laddeffekt | Batterikapacitet | Laddningstid (tom till full) |
---|---|---|---|
Tesla Model S | 7.5 kW | 75 kWh | 10,7 timmar |
BMW i3 | 7.5 kW | 42,2 kWh | 6 timmar |
Nissan Leaf | 7.5 kW | 40 kWh | 5,5 timmar |
Volkswagen e-Golf | 7.5 kW | 35,8 kWh | 5 timmar |
Hyundai Kona | 7.5 kW | 39,2 kWh | 5,5 timmar |
Kia Niro | 7.5 kW | 39,2 kWh | 5,5 timmar |
Audi e-tron | 7.5 kW | 95 kWh | 13,5 timmar |
Observera att dessa laddtider är ungefärliga och kan variera beroende på faktorer som nämns ovan, inklusive bilens laddningsteknik och kapacitet.
Hur långt kan man köra på en laddning?
Hur långt du kan köra på en laddning beror på flera faktorer, inklusive bilens batterikapacitet, bilens energiförbrukning, körstil och körförhållanden. Nedan följer en tabell med ungefärliga körsträckor för några vanliga elbilsmodeller:
Bilmodell | Batterikapacitet | Körsträcka på en full laddning |
---|---|---|
Tesla Model S | 75 kWh | Upp till 490 km |
Tesla Model 3 | 42,2 kWh | Upp till 580 km |
Nissan Leaf | 40 kWh | Upp till 270 km |
Volkswagen ID.4 | 35,8 kWh | Upp till 520 km |
Kia e-Niro | 39,2 kWh | Upp till 455 km |
Hyundai Kona | 39,2 kWh | Upp till 449 km |
Audi e-tron | 95 kWh | Upp till 359 km |
Observera att dessa körsträckor är ungefärliga och kan variera beroende på faktorer som nämns ovan, inklusive körförhållanden, hastighet och körstil.
Tänk på detta vid installation av laddbox
Att installera en laddbox hemma kan vara en utmaning, men med rätt förberedelse och kunskap kan det göras på ett enkelt och säkert sätt. Här är några viktiga saker att tänka på vid installation av en laddbox:
Använda kabelen som medföljer med elbilen?
Innan du installerar en laddbox är det vanligtvis bäst att använda den kabel som medföljer din elbil. Kabeln som medföljer bilen är anpassad för att fungera med bilens laddningsteknik och kapacitet, vilket kan säkerställa optimal laddning och förhindra skador på bilens batteri. Sen när du har skaffat en laddbox så är det bäst att köpa en laddkabel som är anpassad för laddningseffekten från laddboxen, sen kommer laddboxen automatiskt anpassa laddnigen efter vad elbilen klara.
Där ska du undivika att ladda i ett vanligt vägguttag
Att ladda en elbil via ett vanligt vägguttag är ingen långsiktig lösning. Problemet med att ladda via ett vanligt vägguttag är att denna anslutning är inte byggt för att klara av de höga strömstyrkor som krävs för att ladda en elbil, vilket kan orsaka brandrisk och skador på både laddkabeln och elsystemet i ditt hem.
Är en laddbox med fast eller lös kabel bäst?
Enligt oss så finns det både för- och nackdelar med både laddboxar med fast och löstagbar kabel. En laddbox med fast kabel är oftast enklare att använda eftersom kabeln alltid finns tillgänglig och man slipper ta med sig en extra kabel. Dessutom är risken för att tappa bort eller glömma kabeln mindre med en fast kabel.
Å andra sidan kan en laddbox med löstagbar kabel vara mer flexibel eftersom man kan använda olika kablar beroende på vilka behov man har. Dessutom kan man byta ut kabeln om den skulle gå sönder eller om man behöver en längre eller kortare kabel.
En annan fördel med en laddbox med löstagbar kabel är att det kan vara lättare att installera den på mer svåråtkomliga platser. Med en fast kabel måste man hitta en plats där kabeln kan hänga utan att vara i vägen.
Slutligen kan det vara värt att nämna att en laddbox med löstagbar kabel oftast är lite dyrare än en laddbox med fast kabel. Det kan alltså vara en avvägning mellan kostnad och flexibilitet när man väljer vilken typ av laddbox man vill ha.
Vilken laddbox ska man välja?
När man väljer en laddbox är det viktigt att tänka på sina behov och hur man kommer att använda laddaren.
Om man har en Tesla är det förstås bäst att välja en laddbox som är kompatibel med just bilmodellerna från Tesla. Om man däremot har en annan typ av elbil så har man lite större frihet och man kan välja en laddbox som är kompatibel med flera olika modeller. Vanligtvis innebär detta att man väljer en laddbox med en Typ 2-kontakt och som har en laddningseffekt på 7,4 till 22 kW.
En annan faktor att tänka på är laddningseffekten. Om man behöver ladda sin bil snabbt är det viktigt att välja en laddbox med hög laddningseffekt (22 - 24kW). Samtidigt kan man spara lite pengar genom att välja en laddbox med lägre laddningseffekt, ett bra alternativ om man inte har bråttom med att ladda bilen och har möjlighet att ladda den under natten.
Säkerhet är också en viktig faktor att tänka på när man väljer en laddbox. Det är viktigt att laddboxen är certifierad och uppfyller alla säkerhetskrav. Det är också viktigt att tänka på hur laddboxen är installerad och att den inte utgör någon säkerhetsrisk.
Så kan du få bidrag för installera en laddbox
Vi har skrivit en guide för hur man kan få bidrag för att installera en laddbox - Se guiden: Vad innebär det att en elbilsladdare är godkänd för skatteavdrag?. I och med detta så kommer vi inte förklara steg-för-steg hur du kan få bidrag för att installera en laddbox, men förenklat innebär bidraget att:
- Material (inkl. laddbox) och arbete för installation av grön teknik är avdragsgilla kostnader.
- Detta innebär att kostar laddboxen med installation 40 000 kr så kommer du bara behöva betala 20 000 kr.
Frågor och svar om laddboxar
Hur mycket kostar en laddbox till hemmet?
Kostnaden för en laddbox till hemmet varierar beroende på flera faktorer, inklusive märke, modell och funktioner. I genomsnitt kan en enkel laddbox kosta mellan 5 000 - 15 000 kr inklusive installation. Mer avancerade modeller kan kosta upp till 30 000 kr eller mer. Det kan också finnas extra kostnader för nödvändiga elektriska uppgraderingar eller för att installera en separat elmätare, beroende på befintlig elinstallation.
Det är viktigt att notera att vissa elbilar levereras med en bärbar laddare som kan anslutas till en vanlig uttag och fungera som en tillfällig laddbox. Men om du planerar att ladda din elbil regelbundet hemma, är en laddbox en mycket praktisk investering som kan spara tid och pengar i det långa loppet.
Hur många bilar kan man ladda samtidigt?
Detta beror på vilken laddbox som du har valt, idag finns det laddboxar med ett eller två uttag, det finns också varianter som har fasta kablar (1 och 2 st). Så beroende på vilken modell av laddbox som du väljer så kan det vara möjligt att ladda upp till 2 st bilar samtidigt. Det går också att installera en laddstolpe och på den placera två elbilsladdare, så tekniskt sett hade det varit möjligt att ladda upp till 4 st bilar på en yta som egentligen bara en laddbox ska klara.